Cyanotype printen

 

Alle prints worden handmatig afgedrukt volgens het cyanotypie proces waardoor geen enkele print hetzelfde is en een unieke afdruk is. Ook de prints die in editie worden gemaakt zijn allemaal unieke prints van hetzelfde negatief. 

De basis van het werk is  een cyanotypie die wordt gebleekt,  getint en herdrukt. Het werk is een combinatie van cyanotypie en analoge druktechnieken, gecombineerd met acrylverf, houtskool en Oost-Indische inkt. 

 

Fotografische cyanotypes worden gemaakt met een zogenaamde contactafdruk van een negatief, het gebruikte negatief is dus even groot als de definitieve afdruk. Het negatief wordt op een lichtgevoelig gemaakt materiaal ( Aquarelle papier ) geplaatst en vervolgens voor een periode belicht in UV licht. Voor mijn afdrukken gebruik ik alleen zonlicht waardoor de  duur van de belichting afhangt van meerdere factoren als zonnekracht, jaargetijde, etc. Hierdoor zijn er in enkele gevallen belichtingstijden van meerdere uren nodig voor het maken van één afdruk.

Na het belichten van de afdruk in direct zonlicht worden de prints gewassen en gespoeld waarna de afbeelding, in een prachtige cyaan blauwe kleur, verschijnt. Om andere kleuren en tonen te krijgen worden de blauwe afdrukken eerst gebleekt en vervolgens met een breed pallet aan toners gekleurd. Afhankelijk van de gewenste kleur worden prints langdurig geweekt met bijvoorbeeld zwarte thee, houtskool, rodewijn, etc.

Hierna kunnen afdrukken ook dubbelbelicht worden zodat er een combinatie onstaat tussen verschillende tonen.

 

Omdat de afdrukken handmatig gemaakt worden en langdurig gewassen en gekleurd worden is het mogelijk dat aan de randen van het papier kleine scheurtjes of beschadigingen zitten. Ook kunnen er vlekken op de randen van het papier zitten. Dit hoort bij het proces en is onderdeel van de afdruk. De afdrukken komen het best tot hun recht als het gehele papier, in al haar ruwheid, zichtbaar is.

 

Shop Cyanotype prints

 

 

 

Cyanotypical prints

 

Cyanotypische prints zijn  enkele, unieke,  werken op papier. Deze afdrukken zijn niet per definitie fotografisch maar wordt wel gebruik gemaakt van het cyanotypie proces. Het is eigenlijk schilderen met cyanotypie waar gebruik gemaakt wordt van de chemiclaische eigenschappen van cyanotype in combinatie met schilder en ets technieken. Deze werken zijn" single prints" en worden niet in editie gemaakt.

 

 

Shop Cyanotypical prints

© 2021 Cyanotypisch | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel