Artist statement:

I work intuitively and am attracted by the beauty of the ordinary. I seek to discover the connection and vulnerability and look for coherence without wondering why or how.

Arno Massee

 

Cyanotype


De basis van het werk is  een cyanotypie die wordt gebleekt, getint en herdrukt.  Zijn werk kan niet alleen worden gedefinieerd als fotografisch. Het werk is een combinatie van analoge druktechnieken, gecombineerd met o.a. acrylverf, houtskool en Oost-Indische inkt.

 

Blauwdruk via cyanotypie

Het woord ‘blauwdruk’ wordt heden ten dage gebruikt als een synoniem voor  een ‘plan’ of ‘bouwtekening’ maar komt in feite voort uit de allereerste wijze van ‘kopieren’. Via papier met een lichtgevoelige laag van chemicalien dat werd blootgesteld aan UV licht werden vanaf 1840 de eerste ‘kopien’of blauwdrukken gemaakt. Deze ‘kopiën’ waren altijd blauw vanwege de gebruikte chemicalien. Deze ambacht wordt cyanotypie genoemd en biedt voor Arno een bijzondere manier om zijn fotokunst op een ambachtelijke manier af te drukken. 

 

Van ambacht naar moderne kunst 

Via negatieven van soms wel 1x1 meter ‘drukt’ Arno met behulp van zonlicht een beeld op lichtgevoelig papier. Afhankelijk van de stand van de zon, de scherpte van het licht, de hoeveelheid chemicalien en diverse andere factoren ontstaat er een afdruk van het negatief in talloze tinten blauw. Naast deze oude manier van afdrukken werkt Arno ook graag in zijn donkere kamer aan zijn zwart/wit beelden die eveneens kenmerkend zijn voor zijn fotografiestijl. Al met al is het de ambachtelijke werkwijze die Arno zijn kunst zo opvallend anders maakt.

 Zijn vrije werk is vooral herkenbaar door het gebruik van een eeuwenoude manier van beeld vastleggen in een zogenaamde ‘blauwdruk’. 

 

 

 

 

 

© 2021 Cyanotypisch | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel